Koulutus on avain menestykseen

5.5.2008

Kouluttautuminen ei anna eväitä ainoastaan yksilöiden ja joukkueen kehittämiseen, vaan myös valmentajan jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Kouluttaudu oikealla tasolla

Valmentajille on selkeä "koulutusputki" Aloittavan Ohjaajan Koulutuksesta ja Tekniikkakoulusta aina III-Tason huippuvalmentajatutkintoon. Liitolla on myös Pro HVT -tapahtumakoulutusta, joka on suunnattu huippuvalmentajatutkinnon suorittaneille sekä niille II-Tason suorittaneille valmentajille, jotka eivät ole sitä vielä ehtineet suorittaa.

Pro HVT -koulutuksessa keskitytään aikuisten huippulentopallon ympärille kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Pro HVT:n ohjelma rakentuu 1-2 ajankohtaisen teeman ympärille.

Eri kehitysvaiheessa oleville valmentajille löytyy aina oikea koulutustaso.

Kiirehtimättä hyvä tulee

Lähde liikkeelle tiedostaen, että kiireessä tulee aina oiottua ja samalla hukataan tilaisuuksia! Älä siis kiirehdi, vaan tee asiat järjestyksessä - myös itsesi kouluttamisen suhteen.

Usein on kuullut sanottavan koulutustilaisuuden aikana ja jälkeen, että "Olo tuntuu ihan kuin olisi tukehtumassa, niin paljon on tullut uutta asiaa. Mitenkähän sitä oikein muistaa kaiken ja osaa ottaa kaiken huomioon". Tämä on varmasti monien kohdalla tuttu tunne. Siksi onkin tärkeää, että annat itsellesi aikaa omaksua ja hallita opetetut asiat ennen kuin jatkokoulutat itseäsi.

Perusohje on, kun olet käynyt läpi yhden koulutuslinjan, että tee rauhallisesti valmennustyötä sisäistäen ja soveltaen opittuja asioita käytännössä - hankit kokemusta ja kehityt valmentajana. Vasta kun tunnet ja tiedät hallitsevasi opetetut asiat, olet valmis siirtymään eteenpäin.

Perusasiat kuntoon

Lasten ja nuorten valmennuksessa mukana olevien henkilöiden ehdottomasti tärkeimmät koulutuslinjat ovat Aloittavan Ohjaajan Koulutus ja Tekniikkakoulu. Näiltä koulutuslinjoilta valmentaja saa oleelliset tiedot mm. harjoituksen rakenteesta, yksilön ominaisuuksien (taito, nopeus, voima, ketteryys, jne.) kehittämisen herkkyyskausista, Nuoren Suomen pelisääntöjen merkityksestä sekä lajitekniikoiden suorittamisen ydinkohdista.

Jokaisen valmentajan tulee tietää ja osata hyödyntää lapsen kasvuun liittyvät herkkyyskaudet (aika jolloin taitoja opitaan helpommin ja voima tarttuu paremmin). Kun olet tietoinen herkkyyskausista, pystyt suunnittelemaan harjoitukset oikein - tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan. Samalla helpotat omaa tai muiden valmentajien työtä myöhempiä aikoja ajatellen.

Pelin kehittäminen, pelaajilla joiden ominaisuudet eivät ole kohdallaan (pelin vaatimusten tasolla), ei vain yksinkertaisesti onnistu!

Peliura takana - valmentajaura edessä

Vaikka meillä olisi kuinka pitkä ja loistokas peliura takana, ei se tee meistä automaattisesti hyviä valmentajia. Peliura antaa toki paljon eväitä omaan valmentajuuteen ja valmennukseen, mutta on kuitenkin eri asia katsoa asioita valmentajan näkövinkkelistä.

Yksilöiden opettaminen ja ominaisuuksien kehittäminen on haastava kokonaisuus - oppivathan ihmiset niin monin eri tavoin ja eri rytmissä. Tämä tarkoittaa vastaavasti sitä, että valmentajalla tulee olla tietoa ja taitoa lähestyä asioita monesta perspektiivistä, tarjoten jokaiselle mahdollisuuden oppia ja kehittyä.

Haasteellisuutta lisää myös se, että joukkue voi varsin usein muodostua sekä nuorista kokemattomista pelaajista että vanhemmista kokeneista pelaajista. Tällöin valmentajalla tulee olla tietoa myös nuoren pelaajan kehittämisen kulmakivistä.

Ei siis ole haitaksi vaikka valmentajauransa alussa oleva pitkän linjan pelimies aloittaa kouluttautumisensa koulutusportaikon ensimmäiseltä askeleelta.

Suunnittele oma polkusi valmentajana

Ajankäytön, yksilöiden kehittämisen ja tavoitteenasettelun kannalta (kiireen estämiseksi) on hyvä laatia henkilökohtainen suunnitelma valmentajana kehittymisenä (=joukkueena kehittyminen). Suunnitelma tuo toimintaan rauhallisuutta ja määrätietoisuutta. Huomioi suunnitelmassasi:

  • kohderyhmä (lapset/nuoret/aikuiset, alasarja/yläsarja)
  • joukkueen rakenne (nuoria ja vanhempia, kokeneita ja kokemattomia)
  • tavoitteet
  • käytännön valmentamisjakson pituus koulutuksen jälkeen (opitun sisäistäminen, osaaminen, hallitseminen)
  • koulutustason (I-III-Tasot) mukaan pitempi käytännön valmennustyö ennen seuraavalle tasolle siirtymistä
  • III-Tason huippuvalmentajatutkinto toteutetaan joka toinen vuosi (antaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja oppimiseen)

Alueelliset koulutukset

Alueellisia koulutuksia ovat Aloittavan Ohjaajan Koulutus (AOK), Tekniikkakoulu (TK) ja I-Tason ohjaaja- ja valmentajakoulutus sekä erilaiset räätälöidyt koulutustapahtumat kuten passari- ja tekniikkakoulutus (ei sama kuin Tekniikkakoulu). Räätälöidyissä koulutuksissa on selkeästi rajattu aihealue.

Valtakunnalliset koulutukset

II- ja III-Tason sekä Pro HVT valmentajakoulutukset ovat valtakunnallisia koulutuslinjoja ja ne toteutetaan pääosin Varalassa Tampereella. Lajin kansallisia ja kansainvälisiä huipputapahtumia suomessa hyödynnetään luonnollisesti ja tänä vuonna sekä II- että III-Tason ja ProHVT koulutuksia toteutetaan Maailmanliigan yhteydessä.

Koulutustilaisuudet ovat myös verkottumisen ja valmentajakokemusten vaihdon kannalta mitä parhaimpia tilaisuuksia.

Lisätietoja

Käy tutustumassa lentopalloliiton koulutuksiin osoitteessa www.lentopalloliitto.fi/koulutus. Koulutuskalenterista (osoitteessa http://www.lentopalloliitto.fi/koulutus/koulutuskalenteri_20082/) löydät alueilla ja valtakunnallisesti toteutettavat koulutukset.

Lisätietoja antavat myös pääkouluttaja Pertti Honkanen, pertti.honkanen@lentis.slu.fi sekä aluekehittäjä ja koulutussuunnittelija Pertti Kulluvaara, pertti.kulluvaara@lentis.slu.fi.



Lisätietoja: http://www.lentopalloliitto.fi/koulutus