Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille käynnistyy maakunnissa

4.2.2020

Kuva: kuvakaappaus SUEK'in nettisivuilta

Viimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet, että urheilussa esiintyy niin häirintää kuin muuta epäasiallista käytöstä. Tärkeää on, kuinka urheilu vastaa tähän haasteeseen.

Tiedote. Julkaistu: 31.01.2020, 09:00
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry

Viimeaikaiset uutisoinnit ovat osoittaneet, että urheilussa esiintyy niin häirintää kuin muuta epäasiallista käytöstä. Tärkeää on, kuinka urheilu vastaa tähän haasteeseen. Tarvitaan entistä paremmat keinot niin rikkomusten ennaltaehkäisyyn kuin niihin puuttumiseen. Ensin ilmiö pitää kuitenkin tunnistaa.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille. Koulutuksen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäasialliseen käytökseen. Koulutuksessa annetaan erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä.

- Toivomme, että lajiliitot viestivät aktiivisesti seuroilleen koulutuskiertueesta. Alueellinen koulutus tavoittaa kattavasti eri lajien seuroja, ja käytännön läheisessä koulutuksessa pystymme antamaan konkreettisia toimintaohjeita urheiluseuroille. Vastavuoroisesti saamme arvokkaita näkemyksiä seuratoimijoilta, jotka auttavat kehittämään toimintaa kohti häirintävapaata urheilua, SUEKin koulutuspäällikkö Piia Pöyhönen sanoo.

Koulutus on suunnattu niin urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille kuin valmentajille. Koulutuksen jälkeen seurat osaavat luoda oman toimintamallinsa ennaltaehkäisyyn ja mahdollisten häirintätapausten varalle.

Sovitut koulutuspäivät

5.2. Kymenlaakson Liikunta, Kouvola
24.3. Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu, Lappeenranta
2.4. Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu
7.4. Lapin Liikunta, Rovaniemi
23.4. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Turku
25.-26.4. Keski-Pohjanmaan Liikunta, Kalajoki
29.4. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Pori
5.5. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu, Lahti
16.5. Hämeen Liikunta ja Urheilu, Tampere
8.9. Keski-Suomen Liikunta, Jyväskylä
22.9. Pohjois-Karjalan Liikunta, Joensuu
6.10. Pohjois-Savon Liikunta, Varkaus

Tarkemmat tiedot koulutuksesta julkaistaan aluejärjestöjen sivuilla.

Eihän lentopallossa ole tällaista...

On turha kuvitella, että nyt julkisuudessa esillä olleet asiat olisivat vain kyseisen lajin ja muutaman muun lajin ongelma - epäeettistä toimintaa esiityy myös lentopallossa, valitettavasti.

On myös syytä tiedostaa, että ongelma ei kosketa pelkästään nyt julkisuutta saanut valmentaja-urheilija -suhdetta. Kyllä urheilijatkin osaavat toimia epäeettisesti. Ongelma on näitä kahtakin "akselia" paljon laajempi:

  • valmentaja - valmentaja (omassa seurassa & toisen seuran)
  • vanhempi - valmentaja
  • valmentaja - vanhempi
  • seurajohto - valmentaja
  • valmentaja - seurajohto
  • jne...

On tärkeää, että jokainen seuratoiminnan viitekehyksessä toimiva kokee olonsa turvalliseksi, jossa kasvaa ja kehittyä ihmisenä ja urheilijana kokonaisvaltaisesti. 

Ja kyllä, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi - epäeettinen koskemattomuus - on meidän kaikkien vastuulla ja meidän pitää siihen ehdottomasti puuttua AJOISSA, ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtuu!

Seuran eettisen toiminnan linjaukset ovat seurajohdon työkalu!

Mitä seuraavaksi?

Suomen Lentopalloliitto ry suosittelee ja kannustaa seuroja osallistumaan nyt käsillä oleviin liikunnan ja urheilun aluejärjestöjen järjestämiin tilaisuuksiin ja niiden pohjalta:

  1. lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan avoimet keskustelutilaisuudet eettisestä ilmapiiristä ja eettisen toiminnan suuntaviivoista omissa seuroissaan
  2. lähteä luomaan seuralle eettiset linjaukset (avoimella prosessilla)
  3. kuvata ongelmatilanteiden käsittelyn ja ratkaisemisen prosessi 
  4. määritellä ja kuvata epäeettisen toiminnan seuraukset avoimesti (sanktiot)
  5. pohtia esim. sitä, onko seurassa syytä allekirjoittaa sopimus, jossa sitoudutaan eettisiin linjauksiin. Edellyttää kohtien 1-4 olemassa oloa.

Lisätietoja

Tarvittaessa teitä auttavat Lentopalloliiton alue- ja koulutuspäällikö Pertti Kulluvaara (pertti.kulluvaara@lentopalloliitto.fi), sekä liikunnan ja urheilun aluejärjestöt ESLU, PHLU, KYMLI, EKLU.

Tutustu myös SUEK'in nettisivuihin https://www.suek.fi/hairinta-urheilussa ja siellä julkaistuihin materiaaleihin.

PS. Kannustathan kertomaan: 
Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa (https://etoleyksin.fi/), jokainen voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa. 

SUEKin ILMO-palveluun (https://ilmo.suek.fi/#!/) voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästä, mikäli havaitsee rikkomuksia.