Istumalentopallo, ml. istumalp

Infoa "istiksestä"

Istumalentopallo esiteltiin nykymuotoisena Alankomaissa vuonna 1956. Ensimmäiset kansainväliset kilpailut pidettiin vuonna 1967. Miehille siitä tuli paralympia-laji vuonna 1980, naisten pelatessa 2004 Ateenassa ensimmäiset istumalentopallon paralympiamitaleista. Kansainvälistä toimintaa johtaa The World Organisation Volleyball for Disabled (WOVD), Euroopassa toimii European Committee Volleysball for Disabled (ECVD).

Säännöt

Istumalentopalloa pelataan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta samoilla säännöillä kuin pystylentopalloa, mutta kenttä on istumalentopallossa pienempi (5 m x 6 m) ja aloitussyötön saa torjua. Naisten verkon korkeus on 1,05 m ja miesten 1,15 m.

Kenelle?

Istumalentopallo sopii erityisesti niille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino. Yleisin istumalentopalloilijan vamma on alaraajan vamma esimerkiksi amputaatio. Laji soveltuu myös erinomaisesti sellaisille lentopalloilijoille, jotka eivät esimerkiksi polvi- tai muiden urheiluvammojensa vuoksi pysty harrastamaan pystylentopalloa.

Nykyisin lajia voi SM-tasolla pelata vammatonkin urheilija, sillä vammaisurheilussa perinteisesti käytettävät luokittelusäännöt on poistettu istumalentopallon kotimaan sarjoista.

Harrastuneisuus

Istumalentopalloa harrastetaan ympäri Suomea. Laji on yksi suurimmista vammaisurheilulajeista Suomessa sekä yksi kautta aikojen menestyneimmistä suomalaisista vammaisurheilulajeista. Aktiivipelaajia noin 200, mutta harrasteryhmiä on useita.

Sarjatoiminta

Sarjatoimintaa on naisten ja miesten SM-sarjassa. Kaudella 2006-2007 miesten SM-sarjassa on kuusi joukkueita ja naisten SM-sarjassa neljä. Lisäksi miesten joukkueet pelaavat Baltic Liigaa, jossa on mukana joukkueet Virosta ja Latviasta. Baltic Liigaa hallinnoi Suomen Invalidien Urheiluliitto. Lisäksi järjestetään Suomen Cup -turnaus, M50 ja N40 veteraaniturnaus, naisten ja miesten beach volleyn SM-turnaus sekä perinteinen Kotka-turnaus.

Istumalentopallon SM-sarjajoukkueet kuluvalla kaudella ovat miesten SM-sarjassa ESI-team Lappeenrannasta, Kotkan Seudun Invalidit, Muuramen Lentopallo, Pääskylahden Vesa, Helsingin Invalidien Yhdistys ja Rautavaaran Invalidit. Naisten SM-sarjassa pelaavat Kotkan Seudun Invalidit, Helsingin Invalidien Yhdistys, Rautavaaran Invalidit ja Vantaan Invalidit.

Lähteet ja lisätietoja