B-nuorten alue-SM 19-20.1.2008 Imatra

B-tyttöjen ja -poikien aluejoukkueiden SM-kisat järjestettiin Imatralla 19.-20.1. Etelän saalina oli kaksi kultaa ja yksi pronssi!


Ottelut pelattiin Imatran Urheilutalola ja (Mansikkalan liikuntakeskus) ja Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulun tekniikan yksikön salissa.

Olosuhteet olivat pääosin kunnossa, Urheilutalo tarjoaa aivan huikeat mahdollisuudet kenttäpuolustustaitoiselle joukkueelle. Kattokorkeutta oli vähintäänkin riittävästi ja kenttien reunoilla sekä päädyissä oli hyvin tilaa - myös katsojille. Sitä vastoin Ammattikorkeakoulun sali oli ahdas ja matala. Kenttäpuolustukset nousivat helposti kattoon tai seinille. Urheilutalolla otteluihin oman värinsä ja haasteen toivat ongelmat valaistuksen kanssa, mutta siitä huolimatta pelit saatiin vietyä läpi.

Sunnuntaiaamuna alkoivat turnauksen ratkaisuvaiheet ja aamun pelien tulosten myötä Etelän ykkösjoukkueet raivasivat tiensä finaaliin ja poikien kakkosjoukkue pronssiotteluun. Pari poimintaa on kuitenkin syytä nostaa esiin.

Tyttöjen Etelä 1 välieräottelu

Etelä 1 joukkueen sunnuntaiaamun ottelu Lounas 2:sta vastaan alkoi nihkeästi. Etelä ei saanut millään kuriin vastustajan laitahyökkäyksiä iskujen painuessa kenttään. Etelän torjunta oli aivan liian laidassa, jonka vuoksi kenttä oli hyökkääjälle sektorissa liiaksi auki. Etelän voitonavain olikin se, että Tapio koivulan ohje, laitatorjujille siirtyä keskemmälle, toteutui.

Tyttöjen finaali Länsi 1:stä vastaan

Ensimmäinen erä oli Etelä 1:lle helppo, sillä vastustaja Länsi 1 ei ollut erässä oikeastaan lainkaan hereillä ja erä päättyi etelälle 25-14. Toiseen erään vastustaja tuli mukaan eri asenteella ja Länsi 1 voitti erän numeroin 25-22. Kolmas erä oli tasainen ja johtopaikka vuorotteli. Hetken aikaa erä näytti menevän Länsi 1:lle, mutta Etelän hyvät syötöt ja vahva torjunta siivittivät Etelän tytöt B-tyttöjen aluejoukkueiden SM-kultaan.

Etelän päävalmentaja Tapio Koivulan mukaan joukkue kokonaisuudessaan toteutti hienosti laadittua taktiikkaa, jossa yleispelaajien rooli hyökkäyksissä oli vahva. Pelaajien perusosaaminen ja paineensietokyky olivat niitä vahvoja elementtejä, joita kultamitalin voittamiseen tarvittiin ja niitä myös löytyi.

Tyttöjen joukkueet

Etelä 1 Etelä 2
Pelaaja Seura Pelaaja Seura
Jenni Mäkinen Yritys Inna Jäntti Salpis
Pia Silventoinen PuMa Anni Anonen Salpis
Heini Elomaa Puma Satu Seppälä Salpis
Veera Louhivuori MäVi Satu Tynkkynen KoVe
Erika Andersson PoNMKY Anni Jyrkinen Masters
Susanna Lamberg PoNMKY Jenna Kuronen Puma
Saara Harju Puma Laura Partanen Nale
Milla Haura Puma Sini Rönnqvist KoVe
Maiju Puskala Salpis Rita Lahtinen Puma
Mona Mäkinen Puma Katariina Jansson Salpis
Anna-Sofia Heimonen Puma
Tapio Koivula, päävalmentaja Asko Kujala, päävalmentaja
Kari-Pekka Kilkki, apuvalmentaja Pekka Lehtinen, apuvalmentaja
Hannu Haura, tilastot Paula Lehtinen, tilastot

Poikien polku mitaleille

Sunnuntaina Etelä 2:sta vastaan asettui Lounas 1, joka vei ensimmäisen erän 25-7! Etelän pelaajat tekivät kyseisessä erässä kaikki mahdolliset virheet. Toisessa erässä poikien pelaamisessa tapahtui ryhtiliike. Vastaavasti Lounas 1:lle kävi niin kuin helposti näissä tilanteissa käy - selkä suoristuu, jalat jähmettyvät ja sitten odotellaan, että vastustaja tekee uudestaan ne virheet... Näin ei kuitenkaan käynyt ja Etelä 2 voitti toisen erän 25-20. Numeroiden valossa selkeä erävoitto toisessa erässä loi lisää uskoa voittoon ja kolmas erä päättyikin Etelä 2 voittoon numeroin 15-11. Voitto tarkoitti sitä, että välierässä kohtaavat Etelä 1 ja Etelä 2.

Etelä 1 joukkueelle välieräottelu oli päivän ensimmäinen, joka toi peliin oman mausteensa, varsinkin kun Etelä 2 oli juuri jysäyttänyt ilmoille "pommin" pudottamalla Lounas 1:n mitalikamppailuista. Etelä 2 joukkue oli esiintynyt edukseen läpi turnauksen ja voitto Lounas 1:stä vahvisti Etelä 2 joukkueen itseluottamusta entisestään.

Etelä 1:lle pelin alku oli juuri niin vaikea kuin hiukan ennakoitavissa olikin. Joukkueen peli oli ilmeetöntä ja väkisin pelaaminen paistoi läpi. Etelä 2 vei ensimmäistä erää vahvalla joukkuesuorituksella ja voitti sen varsin selkeästi 25-18. Toinen erä oli jo paljon tasaisempi. Erässä nähtiin hyviä kenttäpuolustuksia, joista molemmat joukkueet olivat turnauksessa tunnettuja - helpot pallot eivät kenttään jää. Vaihtelevien tilanteiden jälkeen Etelä 1 voitti toisen erän varsin väkinäisellä suorituksella. Kolmas erä päättyi erittäin jännittävien vaiheiden jälkeen Etelä 1:n voittoon numeroin 15-12.

Finaalissa Etelä 1 kohtasi Länsi 1:n, jonka Etelä 1 voitti suoraan kahdessa erässä numeroin 25-18, 25-21.

Poikien joukkueet

Etelä 1 Etelä 2
Pelaaja Seura Pelaaja Seura
Janne Junninen Salpis Viljami Vaarala Blues
Ransu Miinalainen Salpis Sami Sievänen MäVi
Riku Heikkinen MäVi Jani Huoponen MäVi
LAuri Haapasalo Blues Niko Vesalainen MäVi
Mikko Kallioniemi Salpis Mikael Korhola Ponsi
Oskar Muurinen Blues Seppo Kling Ponsi
Niklas Seppänen Puma Joona Liikanen Ponsi
Roni Kiuru Blues Tuomas Karjalainen Ponsi
Jonne Huhtala Blues Eetu Louhivuori MäVi
Mika Myötyri Ponsi Tatu Härkönen Ponsi
Hannu Seppänen, päävalmentaja Juha Karjalainen, päävalmentaja
Kari Haapasalo, apuvalmentaja Risto Juurinen, apuvalmentaja
Olli Kiuru, tilastot Antti Saarivirta, tilastot

Aluejoukkuejoukkue mitalit ovat monen yhtälön summa

Etelä-Suomen Lentopallon Alue on muutaman vuoden aikana voimakkaasti kehittänyt leiritystoimintaa ja rakentanut toimivan valmennuskeskuksen. Pajulahden kanssa tehtävä yhteistyö, joka kehittyy jatkuvasti, on tekijä jota ei kannata unohtaa - huippuolosuhteet tukevat huippu-urheilua. Tulosten pohjana on myös luotettava seurojen välinen yhteistyö.

Aluejoukkueet muodostuvat alueella toimivien seurojen pelaajista, jotka ovat osallistuneet seuravalmentajiensa johdolla jo vuosien ajan aktiivisesti Avoimille katsastusleireille ja lopulta myös aluejoukkueleireille. Tämä on varmasti yksi merkittävimmistä syistä menestykselle. Etelän alueella seurat myös kouluttavat valmentajiaan aktiivisesti. Vuosien ajan alueella on toteutettu useita Koulutuksen SUPER-viikonloppuja, teemakoulutuksia ja I-Tason koulutuksia.

Emme ole unohtaneet, että varsinainen työ tehdään seuravalmennuksen parissa. Olemme kuitenkin iloisia siitä, että aluevalmentajina olemme saaneet olla yhteistyössä kanssanne pelaajia kehitäessämme. Aluejoukkueiden saavuttamat mitalit ovatkin myös seurojen ja seuravalmentajien mitaleita - onneksi olkoon! 

Noin kolme-neljä vuotta sitten kutsuimme seuravalmentajia mukaan yhdessä pelaajiensa kanssa leireille. Tavoitteemme oli yhteistyössä kehittää pelaajia maajoukkuevalmentajien linjausten mukaiseen suuntaan. Voimme todeta, että olemme onnistuneet tavoitteissamme ja että olemme toimineet yhdessä hyvin.