D-ikäisten tehotreenit ovat hyvä toimintamalli osana aluevalmennusta

9.1.2020

Nuorten valmennusjärjestelmän ja valmennuslinjauksien päivityksen yhteydessä 2017 otettiin laajemmin kaikilla alueilla osana aluevalmennusta käyttöön D-ikäisten tehotreenitapahtumat, joiden tavoitteena oli tavoittaa D-ikäiset nuoret ja heidän valmentajat sekä vanhemmat matalalla kynnyksellä lähellä kotipaikkakuntaa… Tapahtuman rakenne on ollut noin 1h mittainen info aluevalmennuksen olemassaolon tarkoituksesta, lajilinjauksista ja kyseisten ikäluokkien leiritystoiminnan aikatauluista, sekä 2h lajiharjoitus lajitaitojen parissa. Etelän alueella on tänä syksynä menty toista vuotta tehotreenejä, ja kaikin puolin hyvin on homma lähtenyt liikkeelle, eli toimiva käytäntö on tapahtumista saatu yhdeksi aluevalmennuksen toimintamalleista.

Ohessa päävalmentajan yhteenvetoa ja palautekyselyä Etelän alueen syksyn 2019 tehotreeneistä…

Moi,

Syksyllä 2019 tehotreenejä pidettiin 7 kpl, Helsingissä (2kpl), Haminassa, Järvenpäässä, Kausalassa ja Ruokolahdella ja Mäntyharjulla, iso kiitos kaikille järjestäjäseuroille (PuMa, Arsi, Blues Volley, Yritys, Raju, MäVi). Lisäksi vielä yhdet tehotreenit on jo sovittu Vihtiin 1.2.2020.

Syksyn tehotreeneissä puhuttiin info-osuudessa aluevalmennustoiminnan olemassaolon tarkoituksesta ja tavoitteista yleisesti, vähän yläkoululeirityksestä, kevään, kesän ja syksyn 2020 leiritysaikataulut kohden syksyn C-alue SM-kisoja (2006 ja 2007), nuorten valmennusjärjestelmän lajilinjauksia ja painopisteitä aluevalmennuksessa, sekä illan treeniosuuden alustus.

Lajiharjoituksen aiheina perustaidot, sormi- ja hihalyönti (1- ja 2-kosketuksien laatu), ja jonkin verran hyökkäystaitoja.

Syksyn tehotreenitapahtumat olivat aluevalmennuksen mielestä erittäin onnistuneita ja hyödyllisiä iltoja. Kaikissa tapahtumissa oli hyvin pelaajia, ja myös ilahduttavan paljon aikuisia… valmentajia ja vanhempia, eli saatiin ensitapaaminen monen nuoren urheilijan, sekä valmentajan ja vanhemman kanssa. Pelaajia syksyn tehotreenitapahtumissa oli yhteensä noin 130 kpl, eli valtaosa alueen D-ikäisistä tytöistä ja pojista… toki huomiona se, että tyttöjä oli tosi paljon enemmän, yli 100 tyttöä, ja poikia vain reilu parikymmentä.

Tehotreenien jälkeen marras-, joulukuun vaihteessa pidettiin viikonloppu-teholeiri Pajulahdessa, jossa tutustuttiin pelaajiin vielä paremmin, sekä harjoiteltiin jo monipuolisemminkin pelin osa-alueita. Pajulahden leiri oli tytöillä pääasiassa 2007 syntyneille, jotka ovat ensi syksyn C-alue SM-kisoissa nuorempana ikäluokkana mukana, lisäksi mukana leirillä tytöissä oli myös reilu kymmenen 2008 syntynyttä tyttöä. Pojissa leiri-ikäluokka oli vähän laajempi, eli 2006-2008 syntyneet. Näiden teholeirien (tytöt ja pojat) ohessa toteutettiin jo neljännen kerran lisäksi seuravalmentajien koulutus- ja/tai sparraustilaisuus, jossa mukana oli toistakymmentä seuravalmentajaa.

Aluevalmennuksen näkökulmasta noissa tapahtumissa saatiin hyvin tuotua niitä asioita esiin, mitä haluttiin saada jaettua pelaajille ja seuravalmentajille, sekä lisäksi tutustuttiin, ja saatiin jo hyvää käsitystä pelaajatilanteesta kyseisissä 2007 ja 2008 ikäluokissa… Eli kun keväällä alkaa C-ikäisten (-06, -07) teholeirit kohti syksyn alue SM-kisoja, niin lähtökohdat ovat jo aika kivat lähteä etenemään.

C-ikäisten leiritysten uutisia ja ilmoittautumisten alkamiset tiedotetaan ESLAn nettisivuilla, sekä linkkinä ESLAn facebookissa, eli niitä seuraamalla pysyy kartalla.

Kaikille valmentajille voisin vähän sparrauksena heittää, että jaksaisitte myös huomioida niitä ihan perusasioiden, tekniikoiden ja taitojen viimeistelemistä treeneissä aina vaan paremmaksi ja paremmaksi, sillä myöhemmin mahdollisesti nuorten maajoukkuekuvioissa, ja missä tahansa ylemmissä sarjoissa pelatessa tekniikat ja taidot on hyvä olla just eikä melkein kunnossa, sen lisäksi että pitää toki osata pelata, lukea peliä, nähdä asioita, uskaltaa kommunikoita, ja pitää olla hurja asenne ja halu voittaa... tekniikoissa jokaisella on vielä paljon opettelemista ja/tai hommaa karsia ylimääräisiä liikkeitä ja ”häröilyjä” pois :-) ja nyt kun suorituksia ei ole vielä tuhansia ja tuhansia takana, niin asioiden muuttaminen ja korjaaminen on vähän helpompaa, kuin ehkä myöhemmin… kuitenkin suosittelen taitojen ”hiomista” sillä tavoin sopivasti, että innostus ja ilo ei häviä mihinkään… ja pelaamista unohtamatta, sillä peli opettaa monipuolisesti…. tekniikan oppimista voi sisällyttää treeneissä hyvin myös erilaisiin pienpeleihin mukaan, ja silloin se on siinäkin mielessä erinomaista, koska pelissä pelaajalla on aina vaihtoehtoja, eli toteutuu ”näe-> tunnista tilanne-> ratkaise ongelma-> tee päätös-> ja toteuta”, eli tuollaisissa tilanteissa kun oppii tekemään laadukkaita suorituksia, niin hyvin menee…

Minusta olisi kiva kuulla myös vähän teidän mukana olleiden ajatuksia ja palautetta syksyn tehotreenitapahtumista ja myös Pajulahden teholeiristä, että saitteko niistä jotain hyödyllistä tai tarpeellista itsellenne, niin infoista kuin itse lajitreeneistä…

Toinen mitä tiedustelen olisi se, että lähdetäänkö toteuttamaan tehotreeni-infossa mainitsemani "kakkoskierros" D-tehotreeniä alkuvuoteen 2020? Jos tuntuu että kiinnostusta / innostusta kevään tehotreeneille löytyy, niin laitatteko viestiä minulle ja  aluepäällikkö Kulluvaaran Pertille kiinnostuksesta, sekä myös jos oma seuranne olisi kiinnostunut kevään tehotreeniä järjestämään... voi olla uusi seura järjestäjänä, tai myös toki syksyllä jo järjestänyt seura uudelleen... ajankohta kevätkiertueen tehotreeneille mieluiten ja parhaiten sopisi välillä 10.2.-20.3.2020, ennen tuota on paitsi kiire, niin myös yläkoululeiriviikkoja itselläni, ja  jälkeen on taas yläkoululeiriviikot, sekä alkaa B-ikäluokan alueleiritykset ja vähän perään C-ikäluokan leiritykset (jossa siis 2007 ikäluokka myös jo mukana).

Kakkostehotreenin aiheita voisi olla syöttö-vastaanotto, hyökkäystä vähän enemmän kuin syksyllä... voitte myös ehdottaa jotain aihetta, jos teistä joku muu tuntuisi oleelliselta tähän kohtaan... kuitenkin niin, että joka tapahtumassa syksyn tapaan sama sisältö .... jos joku ehdotus on selkeästi kannatusta saava, niin rakennetaan sen mukaisesti... lisäksi kevään tapahtuman infoon ja treeniinkin saataisiin mukaan jo valmennuspäällikön painopisteitä vuoden 2020 harjoitteluun lentopalloliiton valmennusjärjestelmän näkökulmasta.

Ohessa on liitteenä myös syksyn tehotreenien info-materiaali

Iso kiitos kaikille tehotreeneissä mukana olleille ja kaikille muillekin jotka viestiä luette, kiva jos ehditte vastaamaan ja antamaan hieman palautetta…

ja oikein hienoa lentopallokevättä!

Jouni H

Liitteet